Asa Central Osiguranje - PRELOADER

Marijana Pejčinović – nastavak pozitivne priče „Žene lideri“ u ASA CENTRAL osiguranju

Razgovori #SpojeniPovjerenjem

27.11.2023
Marijana Pejčinović – nastavak pozitivne priče „Žene lideri“ u ASA CENTRAL osiguranju

Marijana Pejčinović – nastavak pozitivne priče „Žene lideri“ u ASA CENTRAL osiguranju

Danas razgovaramo s Marijanom Pejčinović, direktoricom sektora podrške prodaji u ASA CENTRAL osiguranju, koja ne samo da oblikuje put ovog odjela svojim vještinama, nego i donosi značajan doprinos poslovanju cijelog Društva. Trenutno pohađa doktorske studije na Ekonomskom fakultetu i poslijediplomskom studiju aktuarske matematike, dodajući novu dimenziju već zavidnom uspjehu. Njezina predanost obrazovanju i konstantnom usavršavanju, osim ulozi „žene lidera“ u ASA CENTRAL osiguranju, doprinijela je i visokim standardima za postizanja uspjeha općenito. Kako izgleda put uspjeha, da li postoje idealne godine za uspon karijere i sve ostale zanimljivosti, donosimo u današnjem nastavku serije razgovora #SpojeniPovjerenjem

Liderska pozicija u ASA CENTRAL osiguranju govori sama po sebi mnogo. Možeš li nam reći kako je izgledao tvoj put prema uspjehu i koja je poruka ostalima?

Što je zapravo definicija uspjeha? Vjerujem da se individualna definicija uspjeha mijenja kroz godine i važno je da si iznova definiramo što za nas predstavlja uspjeh. Put prema poziciji direktora sektora je zapravo samo rezultat rada, učenja i neodustajanja. U osiguranje sam „ušla“ sa željom da se bavim poslovima aktuarstva (vezano za prethodno školovanje), međutim „ulaskom“ u posao više me privlačio dio vezan za prodaju, podršku prodaji. Tako da su se i moji pogledi na osiguranje dijelom promijenili, iako analiza podataka na ovaj ili onaj način me nikada neće zaobići. Da ne kompliciram, jedini „trik“ je identifikacija najvrijednije stvari, tj. onoga što volite i na tome možete izgraditi sve i ne odustajati. 

S obzirom da si mlada zakoračala u svijet poslovnog uspjeha, dobro poznata izreka „Kad bi mladost znala sve što može, a starost mogla sve što zna“ navodi nas na pitanje, koje su to idealne godine za uzlaznu putanju karijere?

Idealne godine ni za što u životu ne postoje. Nema tajne uzlazne putanje karijere, uspjeha, to je rezultat priprema, napornog rada i učenja na svojim pogreškama. Dakle, „idealne godine“ u svemu ovise isključivo o nama samima.

Više od 200 prodajnih mjesta ASA CENTRAL osiguranja širom Bosne i Hercegovine sa sobom nosi mnoštvo izazova. Na koji način postižeš uspješnu obostranu komunikaciju, na zadovoljstvo naših uposlenika i klijenata?

ASA CENTRAL osiguranje ima najbolju prodajnu mrežu i najbolje savjetnike za prodaju osiguranja. Zadovoljan klijent je prioritet i sektora prodaje i podrške prodaji. To zadovoljstvo se postiže individualnim pristupom, zajedničkim radom, pravilnom primjenom procedura, te „otkrivanjem“ potreba klijenata. Obostrano zadovoljstvo se postiže samo i isključivo iskrenim pristupom, bez „uljepšavanja“. Obzirom na trenutno stanje na tržištu osiguranja, na trenutno ekonomsko stanje, a paralelno s time i rast broja zaključenih ugovora o osiguranju, to samo po sebi daje odgovor na postavljeno pitanje.

ASA CENTRAL osiguranje prvo je osiguravajuće društvo koje je ostvarilo više od 100 miliona KM premije prije isteka poslovne godine. Koja je po tebi najveća snaga ASA CENTRAL osiguranja za postizanje takvog uspjeha?

Slogan #SpojeniPovjerenjem. Ako gledamo rezultat od 100 miliona KM premije dolazimo do zaključka da je naša prodaja ono što zapravo nas kao osiguranje čini najboljim. Za ostvarenje rezultata najbitnije je zajedništvo i kontinuiran rad, a to imamo. Sada je taj rezultat 100 miliona, a vjerujem da će sljedećih godina biti i znatno veći (opravdano).

Otkrij nam svoje omiljene aktivnosti koje te ispunjavaju i pomažu da napuniš baterije nakon radnih obaveza?

Vjerujem da je ovo pitanje formulirano na ovaj način, da se zaobiđe ono „što radite u slobodno vrijeme“, a da odgovor bude pitanje „koje slobodno vrijeme?“. Poanta je da radimo ono što volimo, kako vezano za posao tako i mimo posla.

Za kraj, koji je tvoj životni moto?

Ne možeš promijeniti vjetar. Možeš samo drugačije postaviti jedra.